În mod obişnuit, vieţile noastre sunt extrem de agitate, iar oraşele în care trăim sunt mereu pline de viaţă, totuşi, odată cu această pandemie de COVID-19, lucrurile s-au schimbat în mod radical. Toată activitatea asociată vieţii noastre obişnuite are multiple efecte, printre acestea se numără şi vibraţiile crustei Pământului.
Acum seismologii din întreaga lume explică faptul că instrumentele lor înregistrează mai puţine sunete de fundal, acele vibraţii care se datorează activităţilor umane şi care se resimt în crusta terestră, notează CNN.
Primul care a făcut publice datele care indică această reducere a vibraţiilor a fost Thomas Lecocq, geolog şi seismolog al Observatorului Regal din Belgia, acesta explică faptul că în cazul oraşului Bruxelles se poate observa o reducere cu 30-50% a vibraţiilor începând cu jumătatea lunii martie a acestui an. Această reducere coincide cu măsurile luate împotriva pandemiei legate de distanţarea socială şi de reducerea activităţilor din exteriorul locuinţelor. Cercetătorul explică faptul că o reducere asemănătoare a vibraţiilor are loc de Crăciun.
Our staff is teleworking. The earth continues shaking. Ground movements at frequencies 1-20 Hz, mainly due to human activity (cars, trains, industries,…) are much lower since the implementation of the containment measures by the government. #StayHome @ibzbe @CrisiscenterBE pic.twitter.com/pGgQAyLuUP
— Seismologie.be (@Seismologie_be) March 20, 2020
Oamenii de ştiinţă explică faptul că reducerea sunetelor de fundal interceptate de către instrumentele seismologice face ca cercetătorii să poată obţine date despre evenimentele minore care au loc în crusta terestră. Thomas Lecocq explică faptul că, de obicei, staţia seismologică din Bruxelles este inutilă, activităţile din oraş oferind informaţii viciate.
Aparent, Thomas Lecocq nu este singurul cercetător care a observat această schimbare, pe diferitele reţele sociale, oamenii de ştiinţă prezintă date similare. Paula Koelemeijer, expertă în seismologie, a publicat date similare cu cele de mai sus dar care fac trimitere la Londra.
How the seismic noise on our little @raspishake seismometer running in West London (Twickenham) has been affected by the #covid19UK lockdown. This is a month of data for station R091F. The average noise levels are down reflecting fewer trains, buses and cars. pic.twitter.com/WmJLmAO18k
— Paula Koelemeijer (@seismo_koel) March 31, 2020
Citeşte şi:
20 de lucruri pe care nu le ştiai despre cutremure
Scutul anti-seismic ar putea proteja clădirile importante de cutremure